Tehnička podrška
Povratak na listu poziva

Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo za 2024. godinu

Kod poziva: NPOO.C1.1.1.R4-I1.02

Verzija poziva: 1

Operativni program: NPOO

Tip natječaja: Otvoreni poziv

Status:

Datum objave: 06.06.24, 17:00

Datum početka zaprimanja projektnih prijava: 15.07.24, 11:00

Rok za podnošenje projektnih prijava: 31.01.25, 11:00

Nadležno tijelo: Ministarstvo gospodarstva

Pitanja i odgovori (0)

Pogledaj sve

Svrha ovog poziva

Cilj ovog poziva je poduprijeti bržu i bolju prilagodbu gospodarstva trenutnim i budućim ekološkim zahtjevima te kroz ulaganja u zelenu tranziciju i stvaranje zelenih vještina, utjecati na smanjenje negativnih učinaka na klimu i okoliš, povećanu održivost proizvodnje, očuvanje postojećih i stvaranje novih radnih mjesta te jačanje lokalne i regionalne konkurentnosti.

Očekivani učinak ove mjere jest smanjenje štetnih emisija za najmanje 20% u usporedbi s ulaganjima koja nisu usmjerena na energetsku učinkovitost, korištenje obnovljivih izvora energije; korištenje reciklata i oporabljivih materijala u ukupnom volumenu materijala u proizvodnji iznosit će najmanje 20%.

Poziv će se usredotočiti na nova ulaganja u ekološki prihvatljive proizvodne procese i učinkovitost resursa u malim i srednjim poduzećima te privatnim srednje kapitaliziranim poduzećima, posebno iz energetski intenzivnih industrija, radi ostvarivanja ciljeva EU taksonomije:

-          ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama,

-          održive uporabe prirodnih resursa,

-          prijelaza na kružno gospodarstvo,

-          sprečavanja i kontrole onečišćenja.


Predmet ovog poziva

Predmet ovog Poziva je poticanje proizvodnih ulaganja malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća (mid-caps), iz energetski intenzivnih industrija, koja će rezultirati energetski i resursno učinkovitijim gospodarstvom kroz promicanje kružnog gospodarstva uvođenjem resursne učinkovitosti u proizvodni ciklus i životni vijek proizvoda, uključujući održivu opskrbu primarnim i sekundarnim sirovinama i/ili dekarbonizaciji, povećanju korištenja obnovljivih izvora energije i smanjenju emisija energetski intenzivnih industrija.

Ukupna bespovratna sredstva: 145.000.000,00 €

Minimalni iznos bespovratnih sredstava: 70.000,00 €

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava: 4.645.200,00 €

Prihvatljivi prijavitelji u okviru ovog poziva:
  • Mali poduzetnici
  • Srednji poduzetnici
  • Veliki poduzetnici

Obrasci


Prilozi


Upute za prijavitelje


Obavijesti

OBAVIJEST 12.6.2024. - Izmjena dokumenta Obrazac 4. Skupna izjava prijavitelja


Sadržaj:

Ministarstvo gospodarstva je u dokumentaciju Poziva  Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo za 2024. godinu (Kod poziva: NPOO.C1.1.1.R4-I1.02) dodalo ispravljeni Obrazac 4_Skupna izjava prijavitelja_TERUG2_V1

Ispravak se odnosi na formatiranje određenih ćelija u kojima je sada omogućen unos ispravnih datuma. Molimo prijavitelje da koriste ovaj ispravljeni obrazac.

Posljednje ažuriranje: 12.06.24, 16:09