Tehnička podrška
Povratak na listu poziva

Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo

Kod poziva: NPOO.C1.1.1.R4-I1.01

Verzija poziva: 1

Operativni program: NPOO

Tip natječaja: Otvoreni poziv

Status:

Datum objave: 01.07.22, 10:00

Datum početka zaprimanja projektnih prijava: 01.09.22, 11:00

Rok za podnošenje projektnih prijava: 19.12.22, 11:00

Nadležno tijelo: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Pitanja i odgovori (622)

Pogledaj sve

Svrha ovog poziva

Cilj ovog poziva je poduprijeti bržu i bolju prilagodbu gospodarstva trenutnim i budućim ekološkim zahtjevima, te kroz ulaganja u zelenu tranziciju i stvaranje zelenih vještina, utjecati na smanjenje negativnih učinaka na klimu i okoliš, povećanu održivost proizvodnje, očuvanje postojećih i stvaranje novih radnih mjesta te jačanje lokalne i regionalne konkurentnosti.

Očekivani učinak ulaganja koja se financiraju ovom mjerom jest smanjenje štetnih emisija za najmanje 20 % u usporedbi s ulaganjima koja nisu usmjerena na energetsku učinkovitost, korištenje obnovljivih izvora energije, korištenje reciklata i oporabljivih materijala u ukupnom volumenu materijala u proizvodnji iznosit će najmanje 20 %.

Poziv će se usredotočiti na nova ulaganja u ekološki prihvatljive proizvodne procese i učinkovitost resursa u malim i srednjim poduzećima te privatnim srednje kapitaliziranim poduzećima, posebno iz energetski intenzivnih industrija, radi ostvarivanja ciljeva EU taksonomije:

  • ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama,

  • održive uporabe prirodnih resursa,

  • prijelaza na kružno gospodarstvo,

  • sprečavanja i kontrole onečišćenja.


Predmet ovog poziva

Predmet ovog Poziva je poticanje proizvodnih ulaganja malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća (mid-caps), iz energetski intenzivnih industrija, koja će rezultirati energetski i resursno učinkovitijim gospodarstvom kroz promicanje kružnog gospodarstva uvođenjem resursne učinkovitosti u proizvodni ciklus i životni vijek proizvoda, uključujući održivu opskrbu primarnim i sekundarnim sirovinama i/ili dekarbonizaciji, povećanju korištenja obnovljivih izvora energije i smanjenju emisija energetski intenzivnih industrija.

Ukupna bespovratna sredstva: 252.173.335,99 €

Minimalni iznos bespovratnih sredstava: 99.542,11 €

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava: 4.645.298,30 €

Prihvatljivi prijavitelji u okviru ovog poziva:
  • Mali poduzetnici
  • Srednji poduzetnici
  • Veliki poduzetnici

Obrasci


Prilozi


Upute za prijavitelje


Obavijesti

Informacije o potpisanim ugovorima


Sadržaj:

Informacije o potpisanim ugovorima po pozivu: “Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo” (referentni broj NPOO.C1.1.1.R4-I1.01).

Posljednje ažuriranje: 07.03.24, 14:59


Snimka i prezentacija s virtualne radionice održane 20. listopada 2022.


Sadržaj:

Slijedom održane virtualne radionice poziva „Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo“ (C1.1.2.R1-I4) održane 20. listopada 2022., obavještavamo Vas da je prezentacija s radionice dostupna na poveznici: prezentacija  

Snimka virtualne informativne radionice navedenog Poziva dostupna je na youtube kanalu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, na sljedećoj poveznici: snimka

Posljednje ažuriranje: 21.10.22, 16:15

OBAVIJEST O ODRŽAVANJU VIRTUALNE INFORMATIVNE RADIONICE „Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo“ (C1.1.1. R4-I1.01)


Sadržaj:

13.10.2022.

Virtualna radionica poziva na dostavu projektnih prijedloga „Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo“ (C1.1.1. R4-I1.01) održat će se u četvrtak, 20. listopada  2022. godine s početkom u 10.00 sati.

Radionica će se održati putem platforme ZOOM. Svi zainteresirani mogu se prijaviti za sudjelovanje do zaključno 19. listopada 2022. godine u 14 sati.

Očekivano trajanje radionice: 2 sata.

Na radionicu se možete prijaviti putem poveznice: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_hjP5lVPOQlKXy49Qkklrfw.

Molimo Vas da se na radionicu prijavite s najviše dvije mail adrese po organizaciji/poduzeću.

Svi prijavljeni će putem elektroničke pošte dobiti poveznicu i upute vezane uz sudjelovanje na radionici. Prilikom prijave za radionicu možete putem poveznice na prijavnom obrascu postaviti pitanje vezano uz Poziv na koje će biti odgovoreno na radionici.

U slučaju tehničkih poteškoća tijekom same radionice po potrebi će se organizirati dodatni termin.

Posljednje ažuriranje: 13.10.22, 14:53

OBAVIJEST (28. srpnja 2022. godine) o 1. Izmjeni Poziva


Sadržaj:

Objava 1. izmjene Poziva na dostavu projektnih prijedloga Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo (Referentni broj: NPOO.C1.1.1.R4-I1.01)

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je 1. izmjenu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo“ (Referentni broj: NPOO.C1.1.1.R4-I1.01).

Temeljem analize broja potencijalnih prijavitelja za ovaj Poziv, koja je izvršena u konzultacijama s poslovnim udruženjima Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom udrugom poslodavaca, utvrđeno je da se temeljem propozicija ovog poziva na isti mogu javiti poduzeća iz 7 prihvatljivih razreda prerađivačke industrije. Ministarstvo je stoga organiziralo dodatne konzultacije s Europskom komisijom kako bi se proširio opseg potencijalnih prijavitelja i time bolje odgovorilo na potrebe hrvatskoga gospodarstva. Ovo je osobito važno u aktualnom trenutku, odnosno u uvjetima energetske krize, kada je potreba prelaska na obnovljive izvore energije i potreba energetskih ušteda izraženija nego ikada prije.

Kao rezultat pregovora značajno je proširen krug prihvatljivih sektora te posljedično i broj prihvatljivih prijavitelja, a čime će se osigurati i ostvarenje zacrtanih pokazatelja definiranih NPOO-om.

U skladu s navedenim proširenjem prihvatljivih sektora, i time posljedično prihvatljivih prijavitelja, izvršene su odgovarajuće izmjene koje su unesene u dokumentaciju Poziva na način da su jasno istaknute. Ostale izmjene su tehničke prirode te ne utječu na uvjete Poziva.

Izmjene su slijedeće:

Upute za prijavitelje, u dijelu definicija pokazatelja, prihvatljivih sektora  i prijavitelja te dijela potrebne dokumentacije,

Prilog 3. Postupak dodjele bespovratnih sredstava - Kriteriji za provjeru prihvatljivosti prijavitelja, Kontrolna lista za ocjenjivanje kvalitete, Obrazac 2. Izjava prijavitelja o uskladenosti s UzP-om.

Kako bi prijavitelji imali dovoljno vremena za pripremu dokumentacije mijenjaju se rokovi dostave projektnih prijedloga. Podnošenje projektnih prijedloga dozvoljeno je od 01. rujna 2022. godine u 11:00 sati do 19. prosinca 2022. godine u 11:00 sati.

 

Prethodna verzija dokumentacije s današnjim danom prestaje biti važeća. Prva Izmjena natječajne dokumentacije objavljena je i dostupna.

Posljednje ažuriranje: 28.07.22, 16:16